Nikoline Anundsen og samboeren Sebastian Solberg har tre barn under fem år, og de har de siste årene gjort seg noen gode erfaringer med både barnehagestart og barnehagelivet generelt.
-En stor del av barnehagehverdagen for oss foreldre er å holde styr på klær og utstyr til barna og at de alltid har det de trenger. Mitt beste tips før barnehagestart er å gå gjennom alt de behøver. Første gang de begynner sender gjerne barnehagen ut en en liste med alt barna trenger. Da er det veldig enkelt å forholde seg til den når man gjør klart, forteller Nikoline.
Har du barn i barnehagen fra før vet man hva barna trenger, men det kan likevel være greit å gå gjennom det man har i barnehagen, eller har tenkt til å ha med i barnehagen.
- Barn vokser utrolig fort, og den regnbuksa du kjøpte for stor i fjor så den skulle passe en stund, kan plutselig ha blitt for liten over sommeren. Merk alle klær, drikkeflasker, matbokser osv med navnelapper. Da er det lettere for alle å holde styr på hvem som eier hva, tipser Nikoline.
Varierer fra sesong til sesong
Hva hun har fast i barnehagen varierer fra sesong til sesong. Om sommeren er det et must med solkrem, solhatt osv, men om vinteren er ull og varme klær høyt på lista.
- Det vi stort sett alltid har på plass er likevel: bleier, våtservietter, vannflaske, regntøy, skallbukse/skalldress, ekstra skift med inneklær, truser, jakke etter sesong, sokker, innesko, forteller Nikoline.
- Høst og vår kan begge være årstider med store variasjoner på været, og de periodene kan det være greit at barna har mye klær på plass, og stor variasjon på klærne. Alt fra t-skjorte til ullplagg.
- Etterhvert vil du kjenne barnet ditt godt og merke hva de trenger og når i barnehagen. Noen barn leker masse i sandkasse og og blir veldig skitne i løpet av en dag i barnehagen, mens andre liker å sykle rundt og holder seg kanskje både varmere og tørrere lengre og har mindre behov for skift. Her blir dere eksperter på deres egne barn, og med godt samarbeid med barnehagen vil barnet alltid ha det de behøver for en optimal hverdag i barnehagen, sier hun.
Leker utenfor barnehagen i sommer
Barnehagestart kan være en stor overgang, både for barn og foreldre. Spesielt når barna starter for første gang, men også etter en lang sommerferie.
- I sommerferien før barnehagestart har vi reist og lekt i uteområdene til barnehagen. Da har jeg følt at barna blir litt mer kjent med området og alt blir ikke helt nytt den første dagen. Det er litt vanskelig å skulle forklare en baby fra ti måneder at de skal begynne i barnehagen, så alt som kan være med på å gjøre barnet kjent tror jeg er bra, forteller Nikoline og legger til:
- Selv om barnehagestart kan være skummelt, også for foreldre, tenker jeg det er viktig å alltid snakke om barnehagen på en positiv måte. Barna speiler oss, og vil alltid lete etter trygghet hos oss. Snakk masse om barnehagen, de nye voksne og barna som de møter med stor glede.
Ha med oppskåret frukt
Med tre barn vedkjenner Nikoline at det kan bli både kaotiske morgener og ettermiddager ved både levering og henting. De gangene det blir kaos så stopper hun opp litt, puster godt og teller til ti.
- I de kaotiske situasjonene er det også utrolig godt å møte noen andre foreldre som sier "been there. Lykke til og ha en fin dag". Det er med på å skape en avslappet stemning blant foreldrene i barnehagen, og signalisere at alt behøver ikke være perfekt, sier hun. Og det kan vi alle bidra til.
Hun tror likevel at mye kan unngås hvis man er litt føre-var. For eksempel kan både barn og voksne være slitne og sultne ved henting etter en lang dag, og det kan være en stund til det er middag på bordet.
- Ha med litt oppkuttet frukt eller grønnsaker i en liten snackboks fra LilleGó så unngår man at blodsukkeret går helt i bånn. Frukt og grønt er det bare bra at barna får i seg, men man blir nødvendigvis ikke stappmett og de vil fortsatt orke middag.
God dialog med barnehagen
Nikoline råder også til å gi beskjed til barnehagen om det er noe spesielt den dagen, for eksemple om barna har sovet lite, spist lite til frokost, vært i dårlig humør osv. Det kan hjelpe de ansatte å forstå ditt barn bedre.
- Og spør gjerne ved henting om det har skjedd noe spesielt i løpet av dagen, så kan du også forstå barnet ditt bedre på ettermiddagen, avslutter hun.
Dette har Nikoline alltid i barnehagen:
- Bleier
- Våtservietter
- Vannflaske
- Regntøy
- Skallbukse/skalldress
- Ekstra skift med inneklær
- Truser
- Jakke etter sesong
- Sokker
- Innesko